perjantai 23. heinäkuuta 2010

Andrea Camilleri: The Patience of the Spider

Andrea Camillerin kahdeksas Montalbano-dekkari The Patience of the Spider (La pazienza del ragno, 2004) eroaa sarjan aikaisemmista osista yhdessä suhteessa: siinä tutkitaan murhan sijaan kidnappausta.

Rounding the Mark-kirjan tapahtumista on kulunut vain pari viikkoa, ja Montalbano on vasta toipumassa niistä. Kun nuori tyttö kidnapataan, Montalbano kutsutaan sairaslomalta takaisin töihin; ei kuitenkaan johtamaan tutkintaa vaan avustamaan siitä vastaavaa komisario Minutoloa.

Tapauksesta tekee oudon se, että kaapatun tytön vanhemmilla ei ole rahaa, mikä on yleisesti tiedossa. Lisäksi tytön äiti on kuolemaisillaan vaikeaan psykosomaattiseen sairauteen. Vakava masennus on saanut naisen menettämään elämänhalunsa ja -voimansa ennenaikaisesti, ja hän kuihtuu hoidosta huolimatta pois.

Kidnappaajien on täytynyt tuntea perheen taloudellinen tilanne, joten miten he kuvittelevat tytön isän pystyvän maksamaan vaaditut lunnaat? Montalbanon omat visiot ja päättelyketjut poikkeavat jälleen kerran virallisen tutkinnan linjasta ja median tekemistä johtopäätöksistä. Lopullisesti totuus näyttäytyy komisariolle hänen tarkastellessaan hämähäkin taidokasta verkkoa kotitalonsa verannalla.

The Patience of the Spider ei lukeudu sarjan jännittävimpiin eikä hauskimpiin kirjoihin. Se on kuitenkin kelpo mysteeri ja viihdyttävä lukukokemus, kuten kaikki Camillerit. Kritiikin terävin kärki kohdistuu taas Silvio Berlusconin ja hänen Forza Italia-puolueensa rikollisuutta suosivaan hallintoon, joskin Camilleri varoo mainitsemasta pääministeriä tai tämän puoluetta nimeltä. Catarellan ja Adelinan puhuma sisilian murre kääntyy riemastuttavan hauskasti englanniksi Stephen Sartarellin kekseliäässä käännöksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...