perjantai 1. lokakuuta 2010

Diane Wei Liang: Paper Butterfly

Paper Butterfly (2008) on britanniankiinalaisen Diane Wei Liangin toinen dekkari. Ensimmäinen, The Eye of Jade (2008), esitteli Mei Wangin, Pekingissä toimivan yksityisetsivän. Yksityisetsivän ammattia ei Kiinassa saa harjoittaa laillisesti, joten Meikin pyörittää virallisesti konsulttitoimistoa. Ennen yksityisyrittäjäksi ryhtymistään Mei loi uraa Kiinan turvallisuusministeriössä.

Siellä Mei työskenteli myös vuonna 1989, jolloin Kiinan kommunistisen puolueen uudistusmielisen pääsihteerin Hu Yaobangin kuolema sai opiskelijat ja tehdastyöläiset osoittamaan mieltään Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolla. Kiinan hallitus nujersi lopulta lähemmäs kolme viikkoa kestäneen mielenosoituksen ja nälkälakkoilun muualta maasta saapuneilla panssarivaunurykmenteillä. Sotilaat surmasivat varovaisesti arvioiden satoja aseistamattomia mielenosoittajia. Pessimistisimpien arvioiden mukaan uhreja oli tuhansia.

Paper Butterflyn juoni kietoutuu näihin Tiananmenin aukion traagisiin tapahtumiin. 1990-luvun lopulle sijoittuvan kirjan alkupuolella seurataan kahdeksaksi vuodeksi pakkotyöhön tuomitun Linin vapautumista vankeudesta. Vuonna 1989 Lin opiskeli meribiologiaa Kiinan rannikkoseudulla sijaitsevassa yliopistossa. Ollessaan käymässä kotikaupungissaan Pekingissä hän joutui pidätetyksi osallisuudesta Taivaallisen rauhan aukion tapahtumiin. Lin joutui eroon rakastetustaan sekä vanhasta isoisästään, joka oli kasvattanut pojan tämän vanhempien kuoltua väkivaltaisesti.

Kirjassa kuvaillaan Linin pitkää ja vaivalloista matkaa vankileiriltä kohti Pekingiä. Rahaton Lin muistelee elämäänsä ennen käänteentekevää kevättä. Muutamaa kuukautta myöhemmin Mei saa tutkittavakseen Kaili-nimisen poptähden katoamisen. Ennen pitkää alkaa vaikuttaa siltä, että Linin ja Kailin tarinat risteävät. Tutkinta vie Mein Pekingin vanhimpiin kaupunginosiin ja siihen kortteliin, jossa Linin isoisä on kärsivällisesti odottanut pojanpoikansa paluuta.

Dekkarina Paper Butterfly ei ole erityisen vetävä tai oikeastaan lainkaan jännittävä. Sen ansiot ovat muualla. Vaikka kirjassa tapahtuu henkirikos ja Mei ryhtyy yhteistyöhön poliisin kanssa, rikoksen selvittely ja tekijän arvuuttelu tuntuvat toissijaisilta. Taustalta paljastuvat inhimilliset tragediat ovat tärkeämpiä, mitä loppuratkaisukin tuntuu korostavan.

Paper Butterfly tarkastelee totalitarismin vaikutuksia yksilöön ja yhteisöön kiihkottomasti. Se valaisee Kiinan lähimenneisyyden jännitteitä ja poliittista historiaa tavalla, joka innostaa hankkimaan lisätietoa aiheesta. Diane Wei Liang kuvaa kiehtovasti myös ruohonjuuritason Kiinaa: ruokakulttuuria, hautajaisia, totuuden vääristelyyn pakottavaa byrokratiaa, laittomien siirtolaisten köyhyyttä ja yläluokan huvituksia.

Kirja on suomennettu nimellä Paperiperhonen (Memfis Books, 2009).

Pekingissä syntynyt Diane Wei Liang vietti osan lapsuudestaan vanhempiensa kanssa työleirillä. Sittemmin hänen vanhempansa pakotettiin asumaan ja työskentelemään eri kaupungeissa. Diane opiskeli psykologiaa Pekingin yliopistossa ja otti osaa Tianenmenin aukion mielenosoituksiin keväällä 1989. Loppuvuodesta -89 hän muutti Yhdysvaltoihin ja suoritti tohtorin tutkinnon kaupalliselta alalta. Diane Wei Liang toimi yli 10 vuotta kauppatieteen professorina USA:ssa ja Iso-Britanniassa. Nyt hän on päätoiminen kirjailija ja asuu perheineen Lontoossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...