maanantai 24. tammikuuta 2011

Miss Marple, kausi 4 | DVD

Agatha Christien rakastetun neiti Marplen uusi TV-tuleminen vuonna 2004 oli melkoinen pettymys ainakin minulle. Marplea 1980- ja 90-luvuilla näytellyt Joan Hickson (1906-1998) oli ollut niin täydellinen valinta maailman tunnetuimman harrastelijaetsivän rooliin, ettei uusissa televisioelokuvissa pääosaa näytelleellä Geraldine McEwanilla (s. 1932) tainnut olla juuri mahdollisuuksia ainakaan minun silmissäni. McEwanin esittämä leikkisä ja ilkikurinen mummeli oli kyllä omalla tavallaan sympaattinen, mutta ei hän Jane Marple ollut. Uusia elokuvia tuntui vaivaavan myös juonellinen sekavuus ja vaikeaselkoisuus. Miljöökuvaus sen sijaan oli nautittavan huolellisesti rakennettua.

En tiedä, pitivätkö sarjan tuottajatkin McEwania sopimattomana Marplen rooliin vai siirtyikö iäkäs näyttelijätär syrjään muista syistä. Niin tai näin, uusien jaksojen neljäs tuotantokausi esitteli jälleen uuden neiti Marplen.  

Julia McKenzien (s. 1941) Marple on huomattavasti lähempänä Hicksonin kuin McEwanin tulkintaa tarkkanäköisestä vanhasta piiasta. Siron ja pikkuruisen Hicksonin Marple oli ehkä hitusen omapäisempi kuin pyylevämmän McKenzien, joka tekee hahmosta hyvin empaattisen ja sydämellisen. Yhteistä molempien näyttelijöiden tulkinnoille ovat harmaan hiirulaismainen olemus sekä hillitty hienotunteisuus, jotka McEwanin Marplelta puuttuivat.

Suomen televisiossa McKenzie on nähty vasta neljässä jaksossa, jotka on julkaistu myös DVD:llä, kuten kaikki Hicksonin ja McEwaninkin tähdittämät elokuvat. Viime vuonna valmistui uusi neljän TV-elokuvan setti, joka nähdään toivon mukaan pian täälläkin.


Yleisradion vuosina 2009-2010 esittämän, DVD:ltä katsomani neljännen tuotantokauden jaksojen nimet ovat Salaperäiset rukiinjyvät, Neiti Pinkertonin salaisuus, Askel tyhjyyteen ja Neiti Marplea ei petetä.

Kaksi ensimmäistä ovat perinteisiä murhamysteerejä, joissa Marplella on apunaan poliisi. Kolmas on tunnelmaltaan tyystin toista maata: Marple selvittää tapausta ilman virkavallan apua synkkien salaisuuksien piinaamassa, syrjäisessä kartanossa, jossa käytetään oopiumia ja tehdään murhia lemmikkikäärmeestä imetyllä myrkyllä. Neljännessä elokuvassa palataan taas tutumpaan asetelmaan.

Christien dekkareista on sovitettu selkeät ja koukuttavat käsikirjoitukset, joiden ansiosta uusimpia Marpleja on helpompi seurata kuin 2000-luvun puolivälissä valmistuneita jaksoja. Lavastus ja puvustus on toteutettu huolellisesti, ja aikaisemmilta tuotantokausilta tuttu, juonikas musiikki toimii entistä paremmin nyt, kun itse Marple ei ole niin eksentrinen.

Julia McKenzie on nappivalinta päärooliin ja sivuosissa nähdään sellaisia tunnettuja brittinäyttelijöitä kuin Brian Cox, Helen Baxendale, Warren Clarke ja Shirley Henderson. Myös Dynastiasta tuttu Joan Collins esiintyy pitkästä aikaa televisiossa, kiristetympänä kuin koskaan.

Julia McKenzie (Jane Marple) ja Joan Collins (Ruth Van Rydock)
televisioelokuvassa Neiti marplea ei petetä (2009).

11 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus. Olen lukenut Agatha Christien kirjoja, mutta filmatisoinnit ovat minulle vieraat, pitää korjata tilanne jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista
 2. Suosittelen, etenkin niitä "alkuperäisiä", 80- ja 90-luvun Marpleja!

  VastaaPoista
 3. Mie tykkään näistä filmatisoinneista todella paljon. Mukava, että arvioit sekä kirjoja että elokuvia. Katson mielummin murhia kuin luen niistä. :)

  Löysin blogisi ihan vasta ja liityn lukijaksi.

  VastaaPoista
 4. Hanna, joo olen etenkin englantilaisten poliisisarjojen ystävä, joten niistä ainakin tulee juttua jatkossakin! Kiva kun löysit ja liityit :)

  VastaaPoista
 5. Minä olen siitä outo, että tykkäsin hurjasti Geraldine McEwanista. Hän antoi Marplelle "menneisyyden". ;)

  VastaaPoista
 6. Katja, juuri hiplasin kirjastossa niitä McEwanin tähdittämiä tuotantokausia ja mietin, että pitäisiköhän antaa niille uusi tilaisuus...

  VastaaPoista
 7. 40 vuotta olen keräillyt dekkareita ja erityisesti Christie on suosikkini, olen lukenut kaikki Agathan kirjoittamat kirjat ja muutamia näytelmiä. Esim.Kun Martyn Friend ohjasi 4.50 Paddingtonista,Joan Hickson näytteli Marplea, suoritus on aika lähellä kirjaa,itse pidän elokuvan/ TV-sarjan käsikirjoituksesta, kun se noudattaa kirjan juonta.

  VastaaPoista
 8. Ruotsin TV lähettää juuri nyt noita vanhempia Marpleja ja olen ollut oikein innostunut niistä. Poirotin filmatisointien ystävä olenkin ollut jo aiemmin. Miljöökuvaus on myös minulle hyvin tärkeää, varsinkin silloin, kun on kyse kirjan pohjalta tehdysta filmatiosoinnista. On mukava seurata miten lähellä oma mielikuvitus ja lavastus ovat toisiaan.

  VastaaPoista
 9. Moro. Onko niitä Marpleja saatavilla DVD:nä, joissa Joan Hickson? Esitettiin Suomen televisiossa 80-luvun lopulla / 90-luvulla.
  - Sami H.

  VastaaPoista
 10. On saatavina, ne on julkaistu Suomessa dvd:llä ensimmäisen kerran 2005 ja toistamiseen 2010. Kirjastosta löytynee.

  VastaaPoista
 11. Jos sattuu käyttämään Netflixiä niin sieltä löytää Hicksonin Marpleja jokusen kauden. Samoin uudenpaa Poirotia, oiskos ollut kaudet 8-12.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...